Nightside of eden – Kenneth Grant (1977)

nightside-of-eden031

Detta är en klassisk bok rörande mörksidan av livets träd och man kan säga att den beskriver ryggraden för den Typhoniska filosofin.

Detta är ingen lätt bok och den kräver flera läsningar för att kunna greppa den och vad den säger. För mig krävde det studier av Temple of Set’s filosofi för att skänka ljus över den här boken och även över Grant’s hela livsverk.

En bra kombination är att läsa The dark tarot av Linda Falario och Fred Fowler. En viss grundförståelse av Kabbalah är att föredra då man läser Nightside och att man är påläst på bland annat Crowley’s verk.

Huvudpersonen i boken är i grunden Set och hans moder, Typhon. The lady and her dog (dog star). Ämnet är baklängesvandringen genom avgrunden som är Daath till Set’s öken och ned genom dess tunnlar som virvlar genom mörkersidans ickevärld.

Många har kallat Kenneth Grant för galen eller ondskefull men detta är åsikter som odlade i okunskap. Man måste se bortom ytan och det udda för att nå det inre. Man ska hålla i minne som en vän till Grant nyss skrivit att Grant såg sig som en magisk konstnär. En konstnär kan beskriva inre verkligheter med symbolik som inte alltid är rationell. Ingen klagar på att Dali’s målningar inte är realistiska :) Man måste våga ta hoppet ned i avgrunden för att nå Nuit och insikten om Hadit.

http://www.adlibris.com/se/bok/nightside-of-eden-9781871438727

Lämna en kommentar